Als organisatie kan het moeilijk zijn om bij te blijven in de IT-ontwikkelingen. Zeker als je niet kunt terugvallen op een betrouwbare partner met kennis en expertise op dit gebied. En als het gaat om IT-security is het noodzakelijk om beschermd te zijn, maar zeker ook om beschermd te blijven. Vooral in een tijd dat niet iedereen in de beveiligde omgeving van het kantoor zit en thuiswerken dankzij Covid-19 met de dag meer de norm wordt. Juist nu is het uitermate belangrijk om advies in te winnen en over de benodigde middelen te beschikken om je medewerkers veilig te laten thuiswerken. Want goede security maakt niet alleen je organisatie flexibel, maar zeker ook toekomstbestendig.

We delen in dit blog vier tips, zodat jij je medewerkers met een gerust hart thuis kunt laten werken.

1. Activeer twee-staps-verificatie

Er zijn verschillende vormen van twee-staps-verificaties, ook wel bekend als authenticatie, dubbele beveiliging of security key. Twee-staps-verificatie zorgt er voor dat je niet slechts met een wachtwoord je account in kan. Zelfs als een kwaadwillende je wachtwoord op de één of andere manier heeft achterhaald en succesvol kan gebruiken, is er een bevestiging nodig om daadwerkelijk in te kunnen loggen. Met een twee-staps-verificatie wordt er een toegangscode naar een vertrouwd apparaat, bijvoorbeeld je mobiele telefoon, gestuurd om de inlog te bevestigen. Het is voor hackers dus onmogelijk om toegang tot account of cloud-omgeving(en) te krijgen ook al zijn ze in het bezit van de gebruikersnaam en het wachtwoord.

Zelfs als een kwaadwillende je wachtwoord op de één of andere manier heeft achterhaald, is er nog steeds een bevestiging nodig om daadwerkelijk in te kunnen loggen.

2. Versleutel belangrijke data op je harde schijf

Een ware nachtmerrie voor elke organisatie is wanneer een medewerker zijn of haar laptop kwijtraakt met daarop belangrijke informatie die niet versleuteld is. Oftewel, alles is in te zien. Wil je je data beschermen? Dan moet je deze versleutelen. Als jouw kostbare data toch in de handen van kwaadwillenden valt, dan kunnen ze er in elk geval niet veel mee.

3. Laat je servers monitoren

Dankzij onze proactieve support reageren onze Servicedesk medewerkers al voordat er zich een mogelijk ongebruikelijke situatie voordoet op jouw netwerk. Ondertussen kun jij je met een gerust hart richten op jouw bedrijfsvoering. En doordat wij tijdig actie ondernemen, ben jij ervan verzekerd dat je bedrijfsprocessen gewoon doorlopen, de basisvoorwaarde voor elke succesvolle organisatie.

4. Awareness check; krijg inzicht in de kennis van jouw medewerkers

IT-security gaat volgens ons verder dan de maatregelen die je kunt nemen. Naast de eerder genoemde maatregelen kan investeren in het security bewustzijn van je medewerkers veel ellende voorkomen. Wij vinden alle maatregelen rondom het beveiligen van je werkplek even belangrijk. Maar misschien nog belangrijker is de bewustwording van jouw medewerkers. treeICT heeft om die reden een bewustwordingstraject ontwikkeld. Het traject start met een algemene check van het cyberbewustzijn bij je medewerkers.
In dat traject sturen we – uiteraard onschadelijke – phishingmails, checken we hoe nauwkeurig wachtwoorden zijn opgesteld en sturen we een USB-stick met een mooie tekst erbij om te zien of iemand die USB-stick zomaar in zijn of haar computer plugt. Op die manier kunnen we heel gericht in kaart brengen waar de security gevaren binnen jouw organisatie zitten.

Meer weten?

Dit zijn slechts enkele IT-security maatregelen die je als organisatie kunt nemen. Wil je meer weten over veiligheid rondom (thuis)werkplekken, maar er vooral verzekerd van zijn dat jouw medewerkers vanuit huis veilig kunnen werken? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze security experts. Zij adviseren je graag.